Verhaal

“Gezond eten moet net zo creatief en lekker zijn”

Alain Coumont, Oprichter van Le Botaniste 

Alain Coumont, onze oprichter, is een globetrotter. Tijdens zijn reizen vond hij weinig plaatsen waar hij eenvoudig, biologisch en vegetarisch kon eten. Een paar jaar geleden stond hij voor de uitdaging om buiten zijn eigen keuken een verse groentemaaltijd te vinden. Dus, lang voor de trend, creëerde Alain een 100% plantaardig en biologisch restaurant. Hij begon te experimenteren met innovatieve en smakelijke groenterecepten. Zijn doel: verrassen met lekkere, volledig plantaardige biologische maaltijden die goed zijn voor het lichaam en duurzaam voor onze planeet.

“Ik ben me altijd bewust geweest van de impact van ons voedsel op onze gezondheid en ons milieu,” zegt Alain. “Le Botaniste” is ontstaan uit de wens om een ecologisch verantwoord, biologisch maar ook een gastronomisch menu aan te bieden.

Le Botaniste Gent BE 1 1

 

Ons verhaal begint in België, in Gent, een stad die al bijna twee decennia wordt beschouwd als een vegetarisch paradijs in Europa. De stad voert actief maatregelen uit om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Donderdag staat plaatselijk bekend als “Donderdag Veggiedag” en elke week geniet bijna de helft van de bevolking van een vegetarische of veganistische maaltijd.

Geïnspireerd door de bloeiende Gentse eetcultuur en de gezonde voeding die er wordt aangemoedigd, openden Alain en zijn partners er in september 2015 de eerste Le Botaniste.
Ze richtten het biologische en veganistische restaurant in met originele kunstwerken met een voedselthema, 19e-eeuwse apothekersmeubels en weelderige kamerplanten die het dynamische concept weerspiegelen.

Vier maanden later opende een tweede “Le Botaniste” zijn deuren in de Upper East Side van New York, waar het concept van snel en gezond comfortvoedsel werd uitgebreid met de nadruk op kwaliteit, versheid en lokale ingrediënten.
Dankzij deze grondbeginselen kan het team zich voortdurend aanpassen en slimmere, handigere en gezondere consumptie en leven stimuleren.

Vandaag serveert het team van Le Botaniste zijn gecertificeerd biologisch menu in België – Gent en Brussel – en in New York City – Upper East Side, Upper West Side, Soho, Bryant Park en Midtown East.

 

 

LeBotaniste 023 ABui scaled 1
LeBotaniste 009 ABui scaled 1
LeBotaniste 052 Abui scaled 1

 

Onze restaurants blijven trouw aan de “apothekerssfeer” van onze begindagen in Gent: rustieke rekken en antieke medicijnflesjes met vintage etiketten, witte marmeren toonbanken, overvloedige schalen met verse groenten, kleurrijke geëmailleerde gietijzeren braadpannen, originele kunstwerken en iconisch behang met plantenmotieven ter ere van onze grootste inspiratiebron: planten! Met een upbeat internationale afspeellijst is The Botanist de perfecte omgeving voor een ongedwongen avond, feestelijke momenten of snelle lunches.

Bestel uw kom, voor u bereid aan onze lange marmeren bar – het unieke ontwerp benadrukt de ingrediënten die we de hele dag bereiden voor maximale versheid.

 

 

Onze Waarden

Let food be the medicine

LeBotaniste 028 ABui scaled 1
LeBotaniste 031 ABui scaled 1
LeBotaniste 004 ABui scaled 1
Le Botaniste prescriptions bowls 2 1 1 scaled 1
Capture decran 2020 04 07 a 16.40.07 2

 

“Goede voeding en natuurlijke wijn, gemaakt van gefermenteerd druivensap, werken als preventieve medicijnen” 

Wij grijpen elke gelegenheid aan om onze gasten vernieuwende, onverwachte en heerlijke recepten aan te bieden om in een ontspannen sfeer te genieten van een maaltijd alleen, met z’n tweeën of met vrienden om een glas wijn en een maaltijd te delen.Onze aanpak is speels, vrolijk, innemend en betrokken! Wij bieden u de mogelijkheid om een andere manier van groenten eten te ervaren en nieuwe texturen en smaken te ontdekken!Groenten zijn vol van smaak en laten een onbeperkte creativiteit toe, terwijl ze uitstekende voedingsstoffen leveren. Wij zijn de uitdaging aangegaan om de fastfoodnorm te vervangen door een plaats waar gezond eten toegankelijk en gemakkelijk is.Onze teams zijn trots op onze “botanical prescriptions”: Laat voeding uw medicijn zijn – hier is het motto zo eenvoudig op te volgen!

Lead by example

LeBotaniste 020 ABui scaled 1
LeBotaniste 002 ABui scaled 1

 

“Lead by example”

Ons biologisch restaurantconcept en de manier waarop wij elk van onze restaurants dagelijks runnen, bewijzen dat het niet alleen mogelijk is om gezond plantaardig voedsel te serveren en gecertificeerd CO2-neutraal te zijn, maar ook om er een duurzaam en succesvol concept van te maken. Door meer manieren te vinden om als bedrijf duurzamer te worden, hopen we onze gemeenschappen en de restaurantsector in zijn geheel te inspireren en te verbeteren, en zo als katalysator te dienen voor een groenere wereld.

Representing the future of food

LeBotaniste 012 ABui scaled 1
LeBotaniste 038 ABui scaled 1

 

“We proberen de wereld te verbeteren, één kom per keer: beter voor jou, beter voor de planeet”

Voor ons gaat de toekomst van voedsel over het beïnvloeden en veranderen van eetgewoonten om het welzijn en respect aan te moedigen dat we in de wereld willen zien. Het gaat erom terug te keren naar de basis: puur, vers, herkenbaar en toegankelijk voedsel dat we gemakkelijk kunnen herleiden naar de oorsprong (maar ook lekker, kleurrijk, aantrekkelijk en Instagrammable!) Of je nu flexitariër, vegetariër, veganist of gewoon een bewuste consument bent, biologisch eten en meer groenten en granen op je bord leggen is goed voor je gezondheid en welzijn. Onze 100% biologische veganistische gerechten en natuurlijke wijnen brengen meer vitaminen en voedingsstoffen in uw voeding en helpen u om energiek en gezond te blijven met respect voor de planeet.Bijvoorbeeld: Onze Tibetaanse Mama kom stoot 43% minder CO2 uit dan een gelijkwaardig kiprecept Onze Chili Sin Carne kom stoot 87% minder CO2 uit dan een gelijkwaardig rundvleesrecept Het zijn deze cijfers die ons motiveren om door te gaan met onze holistische benadering van duurzaamheid.

MG 9816
LeBotaniste 010 ABui scaled 1
MG 9143
bowls

Le Botaniste-menu biedt een selectie van internationaal geïnspireerde bowls met vers gekookte groenten: de Spicy Chili Sin Carne, de Tibetan Mama-curry en de verrassende Pasta Bolo. Alles geserveerd in Japans keramisch servies of om mee te nemen in eco-vriendelijke verpakking.

Wij promoten voedingsmiddelen met gezonde, nutriëntrijke vetten, antioxidanten, vitaminen en mineralen, omdat het beste ‘dieet’ dat je kunt beginnen er een is dat door je welzijn wordt geleid.
Elke bowl bevat een basis van biologische rijst, quinoa of salade mix; een warme topping of selectie van hummus; verse kruiden en probiotische-rijke gefermenteerde groente toppings, superzaden en gezonde dressings. Probeer een van onze creaties of maak uw eigen combinatie met behulp van onze « Doe het zelf »-kaarten.

Ontdek onze menukaart door hier te klikken.

Le Botaniste biedt ook een traiteurdienst aan en beschikt over een ruimte voor uw evenementen (in Brussel). Ontdek hier onze menukaart.

Vino Therhappy

Le Botaniste Wine bar 2 copie 3
Le Botaniste Wine bar 1 scaled 1
Capture decran 2020 03 25 a 18.15.46 1

 

“Vino Therhappy” – the officiële motto van Le Botaniste 

Wat is “vino therhappy?” We zijn blij dat je ons die vraag stelde! Vino is Italiaans voor wijn, en “therhappy” is een woordspeling op het Franse woord “terre” (“aarde”) en de Engelse woorden “happy” en “therapy”. Onze wijnen zullen u gelukkig maken, met respect voor de aarde! Wij zijn er trots op een selectie van natuurlijke wijnen te serveren: 100% biologisch gefermenteerd druivensap, zonder toegevoegde suikers, gist of conserveringsmiddelen.Wij kiezen elke wijn om zijn unieke smaakprofiel en bieden een roterende selectie van een tiental flessen. Deze kunnen van restaurant tot restaurant verschillen, reden te meer om al onze vestigingen te bezoeken!

CHOOSE YOUR SERVICE

gray paper bag
UBER EATS
bike2 gray
DELIVEROO

CHOISISSEZ VOTRE RESTAURANT

carrot new 1
SCHUMAN
veggie organic
GENT
beet new2
BAILLI

CHOOSE YOUR RESTAURANT

carrot new 1
SCHUMAN
artichoke new
GENT

CHOISISSEZ VOTRE RESTAURANT

carrot new 1
SCHUMAN
artichoke new
GENT